Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė

2014 metais Lietuvai įsivesti eurą yra nerealu

2014 metais Lietuvai įsivesti eurą yra nerealu, pareiškė prezidentė Dalia Grybauskaitė. Anksčiau tokių nuogąstavimų yra išreiškę kai kurie analitikai.

„2014 metai nerealu. Tam tikra prasme ir šiandien turime eurą, nes litas su juo susietas. Bet svarbiausia, kad visos šalys, ir Lietuva taip pat, elgtųsi atsakingai“, – interviu leidiniui „Veidas. Prognozės 2012“, kurį cituoja agentūra BNS, sakė prezidentė.

Tikslą įsivesti eurą 2014 metais buvo nustačiusi šalies Vyriausybė. Tačiau pastaruoju metu tiek premjeras, tiek finansų ministrė tikino nenorį spekuliuoti dėl konkrečios datos.

Savo ruožtu analitikai jau anksčiau sakė abejojantys, ar Lietuvai 2014 metais pavyks prisijungti prie euro zonos. „2014-ieji neatrodo tie metai, kada galėtume galvoti apie eurą“, – anksčiau sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Apie tai, kad euro įvedimui, kaip ir 2007 metų pradžioje, koją gali pakišti infliacija yra užsiminęs ir SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.

Lietuva įsivesti eurą įsipareigojo stodama į Europos Sąjungą (ES). Tačiau tam reikia atitikti Mastrichto kriterijus: infliacija neturi viršyti 1,5 proc. trijų mažiausią infliaciją turinčių ES narių vidurkio, valstybės skola negali būti didesnė kaip 60 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), biudžeto deficitas – 3 proc. BVP.

Kai kurie analitikai svarsto, kad euro įvedimo galima tikėtis 2016 ar 2017 metais.

 

Praneša iq.lt

 

 

Kretingos.info